Efectul sistemului de formare a coroanei la cireş asupra intrării pomilor pe rod, productivităţii şi calităţii fructelor

Show simple item record

dc.contributor.author Ivanov, Igor
dc.contributor.author Balan, Valerian
dc.date.accessioned 2017-09-13T10:38:44Z
dc.date.available 2017-09-13T10:38:44Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation IVANOV, Igor, BALAN, Valerian (2017). Efectul sistemului de formare a coroanei la cireş asupra intrării pomilor pe rod, productivităţii şi calităţii fructelor. In: Ştiinţa agricolă, nr. 1, pp. 28-32. ISSN 1857-0003. en_US
dc.identifier.issn 1857 -0003
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2195
dc.description.abstract The research studies were carried out in the intensive sweet cherry orchard, planted in 2010 with Ferrovia, Adriana and Skeena varieties, grafted on Gisela 6, at distances of 4x2 m and trained as: 1) improved slender spindle, 2) naturally improved low volume crown and 3) retarded flattened vase-like crown. The yield, diameter, firmness, dry matter content and fruit weight were determined. The trees started to bear fruits in the 4th year after the budding. The harvest in the second year of fructification was compromised by the late spring colds. The average yield in the third year of fructification was about 12375-15583 kg/ha, depending on the variety and crown training system. The improved slender spindle crown had the highest yield per hectare, while the retarded flattened vase-like crown had the lowest yield, but it recorded the highest values of fruit size (25.7-28.1 mm) and soluble dry matter in fruits (16.9-18.6 Brix%). The varieties had a uniformity of over 80% fruits of the same size category. Adriana variety formed 85.4% fruits with a diameter ranging from 22 to 26 mm, Ferrovia variety - 82.5% fruits of 24-28 mm and Skeena variety - 80% fruits ranging from 24 to 28 mm. Although the results are preliminary, it could be noted that low volume crown systems combined with early vegetative rootstocks can produce high yields of excellent quality fruits in the first 3 years of fructification. en_US
dc.description.abstract Cercetările au fost efectuate în livada intensivă de cireş, plantată în anul 2010 cu soiurile Ferrovia, Adriana şi Skeena, altoite pe Gisela 6, la distanţe de 4x2 m şi conduse sub formă de: 1) fus subţire ameliorat, 2) coroană natural ameliorată cu volum redus şi 3) vas întârziat aplatizat. S-a determinat recolta, diametrul, fermitatea, conţinutul de substanţe uscate şi masa fructelor. Pomii au format prima recoltă în anul 4 după oculare. Recolta în anul doi de fructificare a fost compromisă de frigurile târzii de primăvară. Recolta medie în anul trei de fructificare este în jur de 12375-15583 kg/ha, în funcţie de soi şi sistema de formare a coroanei. Coroana fus subţire ameliorata avut cea mai mare producţie la hectar, în timp ce coroana vasul întârziat aplatizat a avut cel mai mic randament, dar a avut cele mai mari valori ale mărimii fructului (25,7-28,1 mm) şi substanţei uscate solubile în fructe (16,9-18,6 Brix%). Soiurile s-au remarcat prin o uniformitate de peste 80% de fructe de aceea şi categorie de mărime. Soiul Adriana a format 85,4% de fructe cu diametrul între 22-26 mm, soiul Ferrovia - 82,5% de fructe între 24-28 mm şi soiul Skeena - 80% de fructe între 24-28 mm. Deşi rezultatele sunt preliminare, se pare că sistemele de formare a coroanei cu volum redus, combinate cu portaltoaie vegetative precoce pot da randamente mari de fructe de calitate excelentă în primii 3 ani de fructificare.
dc.language.iso romanian en_US
dc.subject sweet cherry en_US
dc.subject variety en_US
dc.subject crown training en_US
dc.subject yield en_US
dc.subject fruit en_US
dc.subject mass en_US
dc.subject diameter en_US
dc.subject dry matter en_US
dc.subject cireş en_US
dc.subject soi en_US
dc.subject formarea coroanei en_US
dc.subject recoltă en_US
dc.subject fruct en_US
dc.subject masă en_US
dc.subject diametru en_US
dc.subject materie uscată en_US
dc.title Efectul sistemului de formare a coroanei la cireş asupra intrării pomilor pe rod, productivităţii şi calităţii fructelor en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account