Numeroase cercetări au evidenţiat capacitatea de creştere intensivă a ciupercilor pe diverse substraturi celulozice, care după fructificare, rămân o sursă de proteină nevalorificată, dar care ar putea servi ca sursă proteică netradiţională în alimentaţia animalelor şi păsărilor domestice. Acest moment permite specialiştilor o flexibilitate mai mare în formularea reţetelor de nutriţie, utilizând materii prime cu o concentraţie specifică de proteină. Cercetările efectuate au avut ca scopstudierea influenţeisubstratului nutritiv dela producerea ciupercilor din genul Pleurotus asupra principalilor indici productivi ai puilor de găină. Au fost formate două loturi (experimental şi martor) cu pui de o zi de rasa Rhode Island. În reţeta de nutriţie, administrată puilor din lotul experimental, oparte dinporumb afostsubstituit cu substratnutritivde la producereaciupercilor(1,5%).Rezultatele obţinute ne permit să formulămurmătoarele concluzii:1) utilizarea substratului nutritiv de la producerea ciupercilor nu a influenţat în mod negativ indicii privind creşterea şi dezvoltarea acestora; 2) greutatea corporală, sporul mediu zilnic, consumul specific şi viabilitatea a fost practic aceeaşi înambele loturi; 3)substituirea porumbului cu substrat nutritiv de la producerea ciupercilor micşorează preţul de cost al nutreţurilor combinate utilizate în alimentaţia tineretului avicol;4) utilizarea substratului nutritivde la producerea ciupercilor înalimentaţia puilor de găină nu a adusla dereglări de ordin fiziologic în organismul puilor.
Numerousresearches hadproved the capacityofintensive growth ofmushroomsonvarious cellulosic substrates which, after fruiting, remainas a source of proteinthat can be usedto feedlivestockand poultry. Thisfact offers more flexibilityto specialists in formulatingnutrition recipes,meaning that one can use rawmaterials with a specific protein concentration. The performed researches aimed at studying the influence of nutritive substrate, from the production of mushrooms belonging to the genus Pleurotus, on the main productive indices of chickens. The experiments were performed on two groups (experimental and control groups), with 1-day oldRhode Island chickens. In the nutrition recipe given to the experimental group of chickens,some of the maize has been replaced with nutritive substrate from mushroom production (1.5%). The results of performed investigations allow us to formulate the followingconclusions: 1)theuse of nutritive substratefrommushroom productiondidnot negatively affect the growth and development indices of chickens, 2) body weight, average daily gain, specific consumption and viability was practically the same in both groups, 3) maize substitution with the nutritive substrate from mushroom production decreased the cost of combined fodders used to feed chicks, 4) the use of nutritive substrate from mushroom production in the diet of chicks did not bring anyphysiological disorder in their body.