Abstract:
Abordarea acestui subiect de cercetare a fost determinat de producția scăzută a culturii de mărar şi pătrunjel în condiţiile Republicii Moldova, lipsa de soiuri productive şi de calitate înaltă, importul masiv, lipsa de realizări ştiinţifice şi publicaţii care ar stimula dezvoltarea sectorului de producere şi aprovizionarea pieţii cu producţie de mărar şi pătrunjel pentru frunze de origine autohtonă. Verdeţurile au o însemnătate dietetică şi alimentară mare, prin conţinutul lor bogat în minerale accesibile, vitamine, enzime, fibre. Aproape toate verdeţurile au în compoziţie elemente care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Acestor proprietăţi, se mai adaugă şi efectul puternic antioxidant conferit de consumul părţilor verzi şi proaspete ale vegetalelor comestibile, astfel încât beneficiile aduse organismului de către verdeţuri, devin cu totul deosebite. Mărarul şi pătrunjelul sunt produse de origine vegetală cu rol important în alimentaţie. Se caracterizează prin calităţi nutritive deosebite: conţin uleiuri eterice, glucozide, substanţe tanante şi gustative, ameliorează calităţile culinare ale produselor, stimulează funcţia organelor gustative şi digestive, îmbunătăţesc asimilaţia substanţelor nutritive, au o influenţă favorabilă asupra metabolismului, funcţiei sistemului nervos, sunt folosite şi ca plante medicinale utilizate pe scară largă în alimentaţia curativă şi dietetică