Abstract:
Menţinerea cotei de participare a speciei porcine în asigurarea cărnii şi a produselor din carne pentru consum este dependentă, în mare măsură, de atractivitatea economică a creşterii acestei specii. Producţia de carne la porcine reprezintă una din cele mai importante producţii, care influenţează în mod direct, siguranţa alimentară a populaţiei. Fiind o sursă decisivă de hrană, carnea de porc continuă să ocupe o poziţie de frunte între alte tipuri de carne, atât în ţara noastră, cât şi în plan mondial. În aceste condiţii, competivitatea devine sarcina principală în dezvoltarea creşterii suinelor, iar aspectele privind productivitatea acestei specii de animale, în mare măsură, vor fi condiţionate de capacităţile fermierilor de a produce carne de porc cu un conţinut scăzut în grăsimi şi un grad sporit de frăgezime. În condiţiile Republicii Moldova, pentru economia naţională, creşterea suinelor prezintă un evident interes deoarece produsele, obţinute de la aceste animale precoce, sunt mult solicitate de către populaţia autohtonă. Datorită acestui fapt, peste 50% din toată carnea produsă în sectorul zootehnic îi revine cărnii de porcine. Pentru a obţine carne de calitate competitivă pe piaţa internă şi externă, indiferent de forma de proprietate a unităţilor agricole, în primul rând, sunt necesare cunoştinţe profunde, privind utilizarea cât mai eficientă a potenţialului biologic şi productiv ale porcinelor. În scopul hibridării, în ultimele decenii, au fost create noi tipuri specializate de porcine, care, pe de o parte, sunt acomodate la condiţiile locale, iar, pe de alta, sunt mai productive. Noile schimbări survenite în economia agrară, cum ar fi: creşterea costului energiei, investigaţiilor, concurenţa pe piaţa mondială, au impus necesitatea elaborării unor măsuri de natură economică şi chiar legislativă, care ar asigura organizarea mai raţională a creşterii porcinelor în baza implementării tehnologiilor moderne de exploatare a suinelor.